Previous
  • Édesítsd meg az életed!
  • Kinek mit adott az Elbűvölő NŐ
  • Jobban, mint valaha
  • Gyógynövények
  • Árcsökkentő akció
  • Az Ájurvédáról néhány mondatban
  • Virágterápia
  • Kalandra fel, kövesd Pam tanácsait!
Next
/files/edesviz/Gabby_Bernstein_fekvo.jpg
/files/edesviz/Marie_Forleo_235.jpg
/files/edesviz/Gretchen_Rubin_235.jpg
/files/edesviz/gyogynovenyek_kiem11.jpg
/files/edesviz/arcsokkento_felirat.jpg
/files/edesviz/DrVasantLad2.jpg
/files/edesviz/Konyvajanlo/viragterapia3.jpg
/files/edesviz/Gabby_Bernstein_fekvo.jpg
Kultúra Minden napra Gyógyító Üzenet Könyvajánló
Magazin » Könyvajánló » A Most
A Most
A Most

Felelősséget vállalni a pillanatért

 2013-01-04  / MEGOSZTÁS: 

…megérteni, mennyivel hatalmasabb és mélyebb vagy, mint a gondoIataid.

Felszínesen nézve úgy tűnik, mintha a jelen pillanat csupán a sok-sok pillanat egyike lenne. Életed minden napja látszólag sok ezer pillanatból áll, amelyekben különféle dolgok történnek. Ha azonban mélyebbre nézel, hát nem azt látod, hogy valójában mindig is csak egy pillanat létezik? Hát az élet nem mindenkor „ez a pillanat”?

Ez az egy pillanat – a most – az egyetlen dolog, ami elől soha nem menekülhetsz el, ez életed egyetlen állandó tényezője. Nem számít, hogy mi történik, nem számít, hogy mekkorát változik az életed, egy dolog biztos: mindig most van. Mivel a most elől nem lehet elszökni, miért ne üdvözölnéd, miért ne barátkoznál meg vele? Ha összebarátkozol a jelen pillanattal, otthon érzed magad, bárhol is legyél.

Ha nem érzed magad otthon a mostban, bárhová is menj, nyugtalanságot viszel magaddal.

A jelen pillanat olyan, amilyen. Mindig. Tudod-e lenni hagyni? Az élet múltra, jelenre és jövőre osztása az elme műve, és végső soron illúzió. A múlt és a jövő csak gondolatforma, mentális absztrakció. A múltra csak most emlékezhetünk. Amire emlékszel, az olyan esemény, ami a mostban történt, és amire most emlékszel. A jövő, amikor elérkezik, most lesz. Az egyetlen valódi tehát, az egyetlen olyan dolog, ami van, az a most.

Ha figyelmedet a mostra irányítod, az nem azt jelenti, hogy letagadod életed szükségleteit. Azt jelenti: fölismered, hogy mi az elsődleges. Ezt követően már nagyon könnyen tudod kezelni a másodlagos dolgokat. Nem azt mondod, hogy „többé már semmivel sem foglalkozom, mert csak a most létezik.”

Sokszor nyújtottunk már a kedves Olvasó számára ízelítőt a Föld 100 legbefolyásosabb spirituális tanítóinak gondolataiból.

E tanítók közt első helyen áll a Watkins Review  szerint Eckhart Tolle (alsó képünkön).

Az Édesvíz Kiadó 2007-ben jelentette meg a Eckhart Tolle: Csend a világ közepén, és 2008-ban Eckhart Tolle: A most hatalma a gyakorlatban c. művét.

Tolle Németországban született; itt töltötte élete első tizenhárom évét. Londonban szerzett diplomát, majd később a cambridge-i egyetemen dolgozott kutató tudósként és tanárként. Huszonkilenc évesen mélységes spirituális átalakuláson esett át, amely valósággal feloldotta régi önmagát, és radikálisan megváltoztatta élete folyását.

A rákövetkező éveket a komoly, végtelen belső utazás kezdetét jelző átalakulás megértésének, egységbe rendezésének és elmélyítésének szentelte.

Munkássága nem sorolható egyik valláshoz vagy hagyományhoz sem. Tanításai könnyen érthető, mégis végtelenül mély üzenetet hordoznak az ősi spirituális mesterek időtlen és a végsőkig leegyszerűsített tisztaságával: van kiút, amely a szenvedésből a békességbe vezet.

Nem. Találd meg először az elsődlegeset, és tedd a mostot a barátoddá, s ne az ellenségeddé! Ha életed alapja és elsődleges szempontja a most, akkor az életed már könnyedén kibontakozik.

Helyükre tenni az edényeket, fölvázolni egy üzleti stratégiát, megtervezni egy utazást – mi a fontosabb: a cselekvés vagy az eredmény, amit a cselekvés révén el akarsz érni? Ez a pillanat vagy  valamelyik jövőbeli pillanat? Úgy kezeled-e ezt a pillanatot, mintha az egy leküzdendő akadály lenne? Úgy érzed-e, hogy egy elérendő, jövőbeli pillanatod fontosabb, mint a mostani pillanat?

Ideje legnagyobb részében szinte mindenki így él. Mivel a jövő sohasem érkezik el, legfeljebb jelenként, ezért hibás, diszfunkcionális dolog így élni. Ez a nyugtalanság, feszültség és elégedetlenség állandó, tompa moraját teremti meg.

Ez a hozzáállás nem tiszteli az életet, ami most  zajlik, és sohasem máskor.

Érezd testedben az életteliséget! Ez tart téged a mostban.

Végső soron nem vállalsz felelősséget az életért, amíg nem vállalsz felelősséget
ezért  a pillanatért  –  a  mostért. Ugyanis a most az egyetlen hely, ahol az élet föllelhető.

Felelősséget vállalni ezért a pillanatért azt jelenti: belsőleg nem ellenkezni a most „ilyensége” miatt, nem vitatkozni azzal, ami van. Azt jelenti, hogy összhangban vagy az élettel. A most úgy van, ahogy van, mert nem lehet másképp.

A fizikusok manapság megerősítik azt, amit a buddhisták mindig is tudtak: nem léteznek elszigetelt dolgok vagy események. A felszíni megjelenés mögött valamennyi dolog összefügg egymással. Része azon kozmosz teljességének, amely előidézte a formát, amelyet ez a pillanat fölvesz.

Amikor igent mondasz arra, ami van, magának az életnek az erejével és intelligenciájával kerülsz összhangba. Csak ekkor válhatsz a világban a pozitív változás elősegítőjévé. Egy egyszerű, ám radikális spirituális gyakorlat: elfogadni azt, ami a mostban megjelenik, bármi is legyen az – belül is, kívül is.

Amikor figyelmed a mostra irányul, éber vagy.

Olyan érzés, mintha álomból ébrednél. A gondolatálmából, a múlt és a jövő álmából.

Oly érthető, oly egyszerű! Nem marad hely a problémagyártásra. Csak ez a pillanat van, úgy ahogy van.

Ha figyelmeddel a mostba lépsz, azonnal rájössz, hogy az élet szent. Amikor jelen vagy, megszenteltséget találsz mindenben, amit csak észlelsz. Minél inkább a mostban élsz, annál jobban érzékeled a Lét egyszerű, ám mégis mély örömét, és az egész élet megszenteltségét. Legtöbben összekeverik a mostot azzal, ami a mostban történik, pedig a kettő nem ugyanaz. A most mélyebb annál, mint ami benne zajlik.

A most a tér, amiben a történés lejátszódik. Ne keverd hát össze ezen pillanat tartalmát a mosttal! A most mélyebb, mint bármely tartalom, ami benne megjelenik.

Amikor belépsz a mostba, kilépsz elméd tartalmából. A gondolatok szüntelen áramlása lelassul. A gondolatok már nem kötik le teljes figyelmedet, nem szívnak be teljesen. Rések jelennek meg a gondolatok között: tágasság és belső csend.

Kezded megérteni, mennyivel hatalmasabb és mélyebb vagy, mint a gondoIataid.

Eckhart Tolle: Megszólal a csend (Budapest, 2003)

Eckhart Tolle művei

További ezoterikus és spirituális könyvek az Édesvíz Webáruház akciós könyvajánlatainak oldalán találhatók!