Ma Deva Padma író, szerző

Ma Deva Padma

Ma Deva Padma (Susan Bernard Morgan) Boston közelében született, Wellesley külvárosában nőtt fel, és már akkor elkezdett rajzolni, amikor meg tudta fogni a zsírkrétát. Veleszületett tehetségét már korán felismerték, és bátorították különböző rajztanárai. A New England School of Art és a Boston Museum School of Fine Arts iskolákba járt, de türelmetlenül kereste saját kreatív útját. Hozzáment egy zenészhez, és nem sokkal később anya lett, és underground újságok illusztrátoraként dolgozott. 1971-ben az élet értelmének és nagyobb céljának keresése Gregge Tiffen médiumhoz vezette, akinek „életolvasó” foglalkozásai a feje tetejére állították Harvard Square-i ellenkulturális életét.

Egy időben részt vett Claudio Naranjo Gestalt-terápiás foglalkozásain. Richard Alpertnek (Ram Dass) köszönhetően megismerte Buddha nyolcrétű ösvényét, és belekóstolt a meditáció különböző formáiba. Vonzották a tudatosságnövelő technikák eklektikus keverékei, amelyeket Oscar Ichazo a Human Potential Movement (Emberi Potenciál Mozgalom) nevű mozgalomban egyesített, ezért New Yorkba költözött. Ott hatalmas jantra mandalákat festett, amelyeket Ichazo a haladó képzéseihez használt. Ahogy spirituális útkeresése elmélyült, figyelme a keleti miszticizmus felé fordult. Keresők ezreivel együtt Indiába utazott, hogy hiteles forrásból származó bölcsességet gyűjtsön. Mumbaiban J. Krishnamurti előadásain vett részt, majd 1975-ben Bhagwan Shree Rajneesh (későbbi nevén Osho) tanítványa lett. Sok éven át Padmát, az ő indiai kommunáját tekintette végleges otthonának. Osho nem sokkal halála előtt felkérte Paddát, hogy a zen buddhizmusról szóló beszédei alapján készítsen tarot-kártyákat a zen tanításainak illusztrálására. Négy évvel később ez a pakli Osho Zen Tarot: The Transcendental Game of Zen névvel jelent meg, amelyet ma milliók élveznek. Padma ezután Indiából Új-Zélandra költözött, ahol egy hétéves projektbe kezdett, amelynek célja a kínai klasszikus Ji csing illusztrálása volt, hatvannégy orákulumkártyából és a TAO Oracle: An Illuminated New Approach to the I Ching nevű kísérő könyvből álló készlet formájában, amely 2002-ben jelent meg.

Az általa készített paklikat időtlen klasszikusoknak tartják, és továbbra is kiemelkednek a sok száz tarot és orákulumpakli közül. Padma művész férjével, Ashikával ausztráliai műtermükben él és dolgozik. Képzőművészeti alkotásait az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában is kiállították már. Termékeny festő, rajztanár, mentor és inspiráló előadó a szakrális művészet és a tarot mindennapi gyakorlatba való beépítéséről, az önismeret elmélyítése, a meditáció előmozdítása és a jólét ösztönzése terén.

Kategória: Ezotéria

A szerző eddig megjelent művei

Előjegyzés